Notaris verduistert miljoenen in fantasiezaak

Notaris verduistert miljoenen in fantasiezaak

Home » Notaris verduistert miljoenen in fantasiezaak

Blijleven, Rutte en de miljoenen

Hoe een Amsterdamse notaris verstrikt raakt in fantasieverhalen, met bijzondere gaven en Mark Rutte. Geld uit zijn kantoor haalt en uiteindelijk failliet gaat en uit zijn beroep wordt gezet.

Mark Rutte

Notaris Blijleven uit Amsterdam raakt verzeild in een fantastisch verhaal. Hij denkt dat zijn vrouwelijke cliënte beschikt over bijzondere wiskundige vermogens. Die stellen haar in staat om geheime codes te kraken. Daarom werkt ze voor de Nederlandse Staat en de AIVD. De notaris mailt en chat met iemand van wie hij denkt dat het Mark Rutte is. Hij verzuimt de werkelijke ID gegevens van mevrouw vast te stellen.

Hij geeft bovendien verschillende verklaringen af aan derden over haar, die gebaseerd zijn op valse stukken en mails. De vrouw wordt niet veroordeeld voor oplichting van de notaris. De stukken waren zo slecht dat hij dat had moeten zien. Ze wordt wel veroordeeld voor witwassen en heling.

Notaris Blijleven betaalt vanaf zijn derdengeldrekening forse bedragen.
Uiteindelijk gaat de notaris failliet en neemt hij ontslag. De hoogste tuchtrechter zet hem definitief uit het ambt. Hij heeft door het onttrekken van het derdengeld het vertrouwen in het notariaat ernstig geschaad.
Bron: ECLI:NL:TNORAMS:2015:17